
Waardecreatie in een bedrijf vereist continue verbetering op alle relevante gebieden. Elke verbetering is een verandering ten opzichte van de beginsituatie. Nu gaat verandering niet van zelf! Met alle goede bedoelingen en dito interventies is zelfs het woord “verandermoeheid” een begrip geworden. Mensen in de organisatie zetten hun hakken in het zand en roepen dat de baas niet begrijpt dat veranderen niet mogelijk is.
Toch is er
hoop! Nelson Mandela heeft ooit gezegd “It always seems
impossible until it’s done”. Dat geldt ook voor continue verbetering.
De oplossing ligt bij de zogenaamde “soft skills”, voor vele mensen ongrijpbaar
en amper beheersbaar. Het betreft met name de bedrijfscultuur en de manier
waarop leidinggevenden daarmee omgaan.
In de laatste 30 jaar is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bedrijfscultuur en leiderschap. Met name Robert Quinn (cultuur en managementstijl) en John Kotter (verandermanagement) hebben de basis gelegd voor fundamenteel inzicht in deze materie. Als het gaat over veranderbereidheid van mensen in organisaties is pas in de laatste 10 jaar veel onderzocht en gepubliceerd, zeker ook in eigen land.
Bedrijfscultuur is ontstaan in een groep mensen met dezelfde normen en waarden, ervaringen en verwachtingen. Deze cultuur staat nooit op zichzelf. Er zijn meerder subculturen mogelijk (denk aan bijvoorbeeld machtscultuur, vergadercultuur, declaratiecultuur, regelcultuur …), die de opvattingen van mensen over gewenst gedrag versterken.
Onderzoek wijst uit dat de geldende bedrijfscultuur het meest effectief is als deze aansluit bij de managementstijl van de leidinggevenden. Dat is prima als je dat ook wil uitstralen naar je huidige (en toekomstige) medewerkers. Leidinggevenden hebben daarbij een voorbeeldrol en zijn verantwoordelijk voor de huidige maar ook voor de nieuwe, gewenste cultuur.
Zij zijn de belangrijke factor voor het beïnvloeden van de veranderbereidheid.
In het privé leven staan “zachte waarden” zoals warmte, vergevingsgezindheid, familie en traditie vaak centraal. Denk eens na of je deze waarden ook in 2020 wilt hanteren en daarmee leidinggevenden en medewerkers in je bedrijf kunt aanzetten tot grote daden!
De beste versie van je bedrijf is binnen handbereik!
Meld je daarom aan voor mijn presentatie op 2 maart 2020 (toegang is gratis) en wellicht wordt jij het levende bewijs voor de uitspraak van Nelson Mandela!
Henny Pauwels